PVC is een afkorting voor Poly Vinyl Chloride. Er zijn verschillende soorten van deze verbinding, die in principe een gehard vinylpolymeer is. Pvc heeft een aantal milieuproblemen, afhankelijk van welk type pvc het betreft. Er zijn goede PVC’s, en slechte PVC’s. Doorgaans wordt deze stof het meeste gebruikt voor bijvoorbeeld PVC merken die er vloeren van maken.

  1. De goede PVC’s zijn duurzame, zeer betrouwbare materialen. Ze geven geen dampen af en breken niet snel.
  2. De slechte pvc’s zijn materialen die niet aan de normen voldoen, die rook afgeven en die een zeer lage duurzaamheidsstandaard hebben.
  3. Pvc’s van vloerkwaliteit moeten van de goede soort zijn, omdat het andere type niet eens kan beweren dat het de stressfactoren van het vloergebruik kan overleven. PVC is met name relevant voor tapijten, vanwege de milieuproblematiek.

PVC en milieuoverwegingen

PVC was op een gegeven moment zo’n groot probleem wat betreft zijn toxische eigenschappen dat het het middelpunt werd van een gezamenlijke inspanning van alle industrieën en consumentengroepen om industriële normen voor het gebruik ervan vast te stellen. Dat zie je direct terug in de PVC vloer betonlook prijs op het internet, die is een stuk hoger.

  • De richtlijnen creëerden normen voor PVC’s, waaronder een beoordelingssysteem met de naam “credit points”, net als een energiebeoordeling, voor fabrikanten op basis van kwaliteitsrichtlijnen.
  • Om je een idee te geven van hoe moeilijk het is om goede Green Star-beoordelingen te krijgen, wordt de inbreng van belanghebbenden betrokken bij de toekenning van beoordelingen. Dit is een serieuze poging om kwaliteitsresultaten te behalen, en dat is precies wat het doet, waardoor de productienormen voor PVC’s op nationaal niveau drastisch worden verhoogd.

Problemen met het ontwerp van PVC vloeren

PVC is een nuttig materiaal, en onder goede controle van het ontwerp en de productie is het veilig. U kunt zien waarom de Green Star-beoordeling zo’n goede methode is voor het ontwerpen van tapijten.

De behoefte van ontwerpers is om een betrouwbaar en veilig product te gebruiken dat een hoge treksterkte biedt die nodig is voor de backing van producten als retailtapijt, industriële tapijtpleinen, duurzame tapijten en commercieel tapijt. De PVC’s met de Green Star-classificatie zijn een werkkaart van materialen, specificaties en veiligheidsoverwegingen.

  • Dat betekent dat alle milieu-, chemische en ontwerpkwesties nauwkeurig worden meegenomen in het ontwerpproces. Het Green Stars feedbackproces maakt het ook mogelijk om eventuele problemen direct te vinden en aan te pakken, wat een extra niveau van bescherming voor zowel consumenten als fabrikanten toevoegt.
  • Dit is een bijzonder effectief controlemechanisme voor het ontwerp, dat ontwerpers in staat stelt om problemen aan te pakken voordat ze problemen worden, en om te zorgen voor een strenge, weloverwogen kwaliteitscontrole van producten.